Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
1/2 liter tej,
6 tojássárgája,
3 dkg éleszto,
7 dkg vaj vagy
Rama margarin,
1 evokanál cukor,
1 evokanál rum,
1 zacskó vaníliás cukor,
1 mokkáskanál só,
a sütéshez bo olaj,
a tálaláshoz 2 evokanál rum,
2 dl sáragabarack-lekvár.
A szétmorzsolt élesztot a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk. Mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfutott élesztot, a tojássárgákat, a rumot és a sót,
valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg hólyagossá válik. Ekkor beledolgozzuk a vajat is. Cipót formálunk beleole, és liszttel meghintett tálba rakva, a tetejét is belisztezzük. Ruhával letakarva addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatához képest duplájára no. Lisztezett
deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A deszkán még negyedóráig pihentetjük. Közben nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés tésztát teszünk bele, mert sülés közben a fánkok nagyra nonek. Az alsó felét fedo alatt sütjük, majd megfordítva, már fedetlenül folytatjuk a sütést. A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás cukorral, és a rummal higított baracklekvárral tálaljuk.